Dieta a opryszczka
fot. nadesłane
Opryszczka wargowa potocznie “zimno” to choroba zakaźna wywołana wirusem Herpes simplex HSV1. Chociaż szacuje się, że prawie 80% społeczeństwa zarażonych jest tym wirusem tylko u niektórych przyjmuje on formę aktywną. Wirus przenoszony drogą kropelkową, wywołuje nieprzyjemne, męczące objawy (ból, pieczenie, swędzenie). Uaktywniony, namnaża się intensywnie i powoduje powstanie małych wypełnionych płynem pęcherzyków, które znikają zwykle po 10–12 dniach.
REKLAMA
Lekarstwo czy trucizna?
Do czynników, które uaktywniają wirusa zaliczamy: wyziębienie organizmu, stan obniżonej odporności, gorączkę, miesiączkę, stres, przegrzanie organizmu. Jak pokazują badania, powstaniu opryszczki sprzyja także nieprawidłowy sposób odżywiania. Zwracając uwagę na spożywane pokarmy, można zminimalizować ryzyko wystąpienia opryszczki. Poniżej opisano wskazówki, dzięki którym można uniknąć symptomów opryszczki.
Do pokarmów zawierających dużo argininy należą m.in.:
Nie należy jednak skupiać się tylko na ograniczaniu spożycia tych pokarmów.
Ludzkie ciało naturalnie produkuję argininę, więc nie można jej całkowicie wyeliminować. Znajomość pokarmów zawierających wysoką ilość argininy oraz nieprzyjmowanie jej w postaci suplementów wystarczy do zredukowania ryzyka wystąpienia opryszczki.
Lizyna pomaga powstrzymać wirus powodujący opryszczkę. Przyjmowanie wystarczających ilości tego aminokwasu pomoże zredukować częstotliwość występowania symptomów oraz przyśpieszy gojenie. Dlatego zaleca się spożywanie pokarmów bogatych w lizynę lub przyjmowanie jej w postaci suplementów.
Do pokarmów zawierających dużą ilość lizyny należą m.in.:
Lizyna jest korzystna, ale nie jest jedynym składnikiem odżywczym, którego potrzebuje organizm do zwalczania opryszczki. Niezwykle ważne jest także dostarczenie takich składników jak: cynk, witamina C i bioflawonoidy, które poprawiają ogólny stan i wygląd cery. Przyśpieszają one także proces gojenia się, odżywiają i chronią przed nawrotem opryszczki.
Do pokarmów zawierających dużo witaminy C należą m.in.:
Do pokarmów zawierających dużo bioflawonoidów należą m.in.:
Do czynników, które uaktywniają wirusa zaliczamy: wyziębienie organizmu, stan obniżonej odporności, gorączkę, miesiączkę, stres, przegrzanie organizmu. Jak pokazują badania, powstaniu opryszczki sprzyja także nieprawidłowy sposób odżywiania. Zwracając uwagę na spożywane pokarmy, można zminimalizować ryzyko wystąpienia opryszczki. Poniżej opisano wskazówki, dzięki którym można uniknąć symptomów opryszczki.
- Unikaj suplementów diety i pokarmów zawierających dużo argininy
Do pokarmów zawierających dużo argininy należą m.in.:
- Czekolada
- Orzechy oraz masło orzechowe (szczególnie migdały)
- Odżywki proteinowe oraz napoje zawierające argininę
- Owies i owsianka
- Kokos
- Żelatyna
- Suplementy wspomagające budowę mięśni oraz multiwitaminy zawierające argininę
Nie należy jednak skupiać się tylko na ograniczaniu spożycia tych pokarmów.
Ludzkie ciało naturalnie produkuję argininę, więc nie można jej całkowicie wyeliminować. Znajomość pokarmów zawierających wysoką ilość argininy oraz nieprzyjmowanie jej w postaci suplementów wystarczy do zredukowania ryzyka wystąpienia opryszczki.
- Zbilansuj pokarmy bogate w argininę dzięki lizynie
Lizyna pomaga powstrzymać wirus powodujący opryszczkę. Przyjmowanie wystarczających ilości tego aminokwasu pomoże zredukować częstotliwość występowania symptomów oraz przyśpieszy gojenie. Dlatego zaleca się spożywanie pokarmów bogatych w lizynę lub przyjmowanie jej w postaci suplementów.
Do pokarmów zawierających dużą ilość lizyny należą m.in.:
- Warzywa i owoce, zwłaszcza buraki, awokado, mango, pomidory, jabłka, morele, gruszki, figi i papaja.
- Produkty nabiałowe, takie jak jogurt, kefir, maślanka
- Jajka
- Ryby, zwłaszcza sardynki i dorsz
- Drób
- Kiełki zbóż
- Nasiona roślin strączkowych
- Jedz pokarmy dobre dla Twojej cery
Lizyna jest korzystna, ale nie jest jedynym składnikiem odżywczym, którego potrzebuje organizm do zwalczania opryszczki. Niezwykle ważne jest także dostarczenie takich składników jak: cynk, witamina C i bioflawonoidy, które poprawiają ogólny stan i wygląd cery. Przyśpieszają one także proces gojenia się, odżywiają i chronią przed nawrotem opryszczki.
Do pokarmów zawierających dużo witaminy C należą m.in.:
- Owoce aronii, dzikiej róży i czarnej porzeczki
- Cytrusy
- Papryka
- Brokuły
- Brukselka
- Kiwi
- Natka pietruszki
- Kalafior
- Truskawki
- Zielone, liściaste warzywa
Do pokarmów zawierających dużo bioflawonoidów należą m.in.:
- Owoce cytrusowe
- Czerwone i pomarańczowe owoce i warzywa, takie jak czereśnie, żurawina, winogrona, papryka, morele i suszone śliwki
- Zielone, liściaste warzywa
- Zielona herbata
- Czosnek i cebula
- Brokuły, brukselka i bakłażan
- Owoce jagodowe
- Owoc dzikiej róży
- Owoce morza
- Nasiona dyni
- Fasola i soczewica oraz inne rośliny strączkowe
- Pełnoziarniste produkty spożywcze
- Orzechy i nasiona
PRZECZYTAJ JESZCZE