Dietetyczne skarby z polskiego ogródka
fot. nadesłane
Czarne porzeczki to małe, okrągłe owoce, które rosną w Europie i północnej Azji. Ich właściwości zdrowotne były od dawna doceniane przez zielarzy, którzy już od czasów średniowiecza sięgali po nie, by leczyć kaszel, kamienie pęcherza moczowego i schorzenia wątroby. Lista terapeutycznych właściwości porzeczki została przedstawiona już w XVIII wieku przez opata Bailley de Montaran z klasztoru w Dijon, który podkreślił jej cudowne właściwości wzmacniające i nazwał ten owoc cudownym eliksirem młodości.
REKLAMA
Składniki odżywcze
Czarne porzeczki to owoce znane przede wszystkim z wysokiej zawartości witaminy C (czterokrotnie większej niż w pomarańczach). Wykazano ponadto, że zawierają dwa razy więcej potasu niż banany i dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż jagody! W owocu czarnej porzeczki wykryto około 300 różnych rodzajów antocyjanów – bardzo silnych antyoksydantów odpowiedzialnych za intensywny kolor owoców.
Olej wyciśnięty z nasion czarnej porzeczki jest dobrym źródłem ważnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, które wspomagają wiele funkcji organizmu, np. utrzymanie temperatury ciała, izolację włókien nerwowych, ochronę tkanek. Czarna porzeczka zawiera w swoim składzie także taniny, sole potasowe oraz olejki eteryczne, dzięki czemu jest m.in. dobrym środkiem moczopędnym, przeciwreumatycznym i hipotensyjnym. Przy całym tym bogactwie porzeczki odznaczają się bardzo małą kalorycznością i dużą zawartością wody, dzięki czemu sprzyjają utrzymaniu szczupłej sylwetki.
Główne właściwości zdrowotne czarnej porzeczki:
Owoce czarnej porzeczki pomagają w leczeniu i zapobieganiu różnym chorobom, m.in.
Spożywanie
Korzystanie ze zdrowotnych właściwości możliwe jest nie tylko dzięki spożywaniu świeżych jej owoców. Innym łatwym sposobem wzbogacenia swojej diety o ten wspaniały lek z apteki natury jest herbata z suszonych liści czarnej porzeczki. Przyrządzisz ją, mocząc w szklance przegotowanej wody 2 łyżeczki pokrojonych liści. Pij 3 filiżanki dziennie, między posiłkami.
Z owoców czarnej porzeczki możesz przygotować również syrop, galaretkę, dżem, marmoladę lub likier, pamiętaj jednak o dużej zawartości cukru w tego typu produktach.
Dla nieprzekonanych
Być może nie jest równie modna jak jej egzotyczni kuzyni, ale z pewnością czarna porzeczka jest najzdrowsza z nich wszystkich. Badania wskazują, że „zwykła” czarna porzeczka jest bardziej pożywna niż inne owoce, zaczynając od naszych jabłek czy truskawek, a kończąc na tropikalnych bananach czy mango.
Wniosek?
Owoców o korzystnych dla naszego zdrowia właściwościach nie musimy zatem szukać na końcu świata. Wystarczy docenić to, co mamy w swoim ogródku.
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych. www.strelmedica.pl
Czarne porzeczki to owoce znane przede wszystkim z wysokiej zawartości witaminy C (czterokrotnie większej niż w pomarańczach). Wykazano ponadto, że zawierają dwa razy więcej potasu niż banany i dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż jagody! W owocu czarnej porzeczki wykryto około 300 różnych rodzajów antocyjanów – bardzo silnych antyoksydantów odpowiedzialnych za intensywny kolor owoców.
Olej wyciśnięty z nasion czarnej porzeczki jest dobrym źródłem ważnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, które wspomagają wiele funkcji organizmu, np. utrzymanie temperatury ciała, izolację włókien nerwowych, ochronę tkanek. Czarna porzeczka zawiera w swoim składzie także taniny, sole potasowe oraz olejki eteryczne, dzięki czemu jest m.in. dobrym środkiem moczopędnym, przeciwreumatycznym i hipotensyjnym. Przy całym tym bogactwie porzeczki odznaczają się bardzo małą kalorycznością i dużą zawartością wody, dzięki czemu sprzyjają utrzymaniu szczupłej sylwetki.
Główne właściwości zdrowotne czarnej porzeczki:
Owoce czarnej porzeczki pomagają w leczeniu i zapobieganiu różnym chorobom, m.in.
- zwalczają niektóre zakażenia bakteryjne (owoc ten słynie szczególnie z korzystnego działania w przypadku zakażeń dróg moczowych),
- łagodzą stany zapalne w organizmie,
- pozytywnie wpływają naukład sercowo-naczyniowy,
- działają moczopędnie (szczególnie ważne w przypadku skąpomoczu),
- zwiększają ogólną odporność organizmu,
- poprawiają wygląd skóry i włosów,
- przyspieszają przemianę materii,
- pobudzają pracę wątroby, trzustki, śledziony i nerek,
- poprawiają funkcjonowanie jelit,
- oczyszczają krew z toksyn,
- działają przeciwbiegunkowo,
- stosowane do użytku zewnętrznego mieszanki z czarnych owoców porzeczki pomagają w leczeniu ropni, pokrzywki, dermatozy, egzemy czy ukąszenia owadów.
Spożywanie
Korzystanie ze zdrowotnych właściwości możliwe jest nie tylko dzięki spożywaniu świeżych jej owoców. Innym łatwym sposobem wzbogacenia swojej diety o ten wspaniały lek z apteki natury jest herbata z suszonych liści czarnej porzeczki. Przyrządzisz ją, mocząc w szklance przegotowanej wody 2 łyżeczki pokrojonych liści. Pij 3 filiżanki dziennie, między posiłkami.
Z owoców czarnej porzeczki możesz przygotować również syrop, galaretkę, dżem, marmoladę lub likier, pamiętaj jednak o dużej zawartości cukru w tego typu produktach.
Dla nieprzekonanych
Być może nie jest równie modna jak jej egzotyczni kuzyni, ale z pewnością czarna porzeczka jest najzdrowsza z nich wszystkich. Badania wskazują, że „zwykła” czarna porzeczka jest bardziej pożywna niż inne owoce, zaczynając od naszych jabłek czy truskawek, a kończąc na tropikalnych bananach czy mango.
Wniosek?
Owoców o korzystnych dla naszego zdrowia właściwościach nie musimy zatem szukać na końcu świata. Wystarczy docenić to, co mamy w swoim ogródku.
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych. www.strelmedica.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE