Fito( r) ewolucja
fot. nadesłane
Sklepy uginają się dziś pod ciężarem dostępnych produktów, a my, rekompensując sobie niejako czasy zakazów, jemy coraz więcej i – paradoksalnie – coraz mniej zdrowo. Tłuszcze trans, przetworzone produkty, które pochłaniamy w dużych ilościach, mają nie tylko znikomą wartość odżywczą, ale są dosłownie dla naszego organizmu trucizną. Jej działanie można porównać do skutków ubocznych stosowania większości leków. Fakty są nieubłagane: jeśli chcemy zachować zdrowie, musimy wprowadzić diametralne zmiany w swoim menu. Dlatego przyszedł czas na fito(r)ewolucję. Powinniśmy sięgać znów po dary natury, a – jak życzył sobie tego Hipokrates – ,,pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”.
REKLAMA
Faktem na to, że dieta bogata w naturalne, nieprzetworzone produkty sprzyja zdrowiu i pięknej sylwetce, są mieszkańcy Chin, którzy dzięki diecie złożonej głównie z ryżu, warzyw, owoców i minimalnej ilości produktów odzwierzęcych, pozbawionej jakichkolwiek produktów wysoko przetworzonych, przez całe wieki cieszyli się szczupłą sylwetką i dobrym zdrowiem do późnej starości. Sytuacja zaczęła się zmieniać z chwilą, kiedy do Państwa Środka dotarła moda na fast foody. Zaczęła sprawiać, że mieszkańcy tego kraju zaczęli zmagać się z nadwagą i stali się bardziej schorowani.
Również w Polsce w czasach komunizmu, kiedy dostęp do wielu produktów był bardzo ograniczony i na stołach rzadko pojawiało się mięso i jego przetwory, słodycze i słodkie napoje, a spożywano najbardziej dostępne ziemniaki czy kapustę, znacznie mniejsza liczba dzieci cierpiała na alergie, a dzięki połączeniu diety roślinnej z większą aktywnością fizyczną ludzie nie musieli tak bardzo jak dziś martwić się przyrostem zbędnej masy tłuszczowej.
Jeżeli nie chcecie narażać siebie i swojej rodziny na problemy zdrowotne, zacznijcie już dziś wprowadzać zmiany. Jak to zrobić, czyli fito(r)ewolucja krok po kroku.
Poniżej wskazówkowi, które pomogą Wam zmienić nawyki żywieniowe:
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”.
Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy.
Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych.
Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych. Więcej: www.strelau.pl
Również w Polsce w czasach komunizmu, kiedy dostęp do wielu produktów był bardzo ograniczony i na stołach rzadko pojawiało się mięso i jego przetwory, słodycze i słodkie napoje, a spożywano najbardziej dostępne ziemniaki czy kapustę, znacznie mniejsza liczba dzieci cierpiała na alergie, a dzięki połączeniu diety roślinnej z większą aktywnością fizyczną ludzie nie musieli tak bardzo jak dziś martwić się przyrostem zbędnej masy tłuszczowej.
Jeżeli nie chcecie narażać siebie i swojej rodziny na problemy zdrowotne, zacznijcie już dziś wprowadzać zmiany. Jak to zrobić, czyli fito(r)ewolucja krok po kroku.
Poniżej wskazówkowi, które pomogą Wam zmienić nawyki żywieniowe:
- Otwórzcie się na nowości
- Przygotujcie zdrowe przegryzki
- Gotujcie na zapas
- Czytajcie, edukujcie się
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”.
Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy.
Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych.
Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych. Więcej: www.strelau.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE