Obrzęki nóg
fot. nadesłane
Obrzęki nóg potocznie nazywane puchnięciem są nie tylko problemem kosmetycznym, ale głównie zdrowotnym. Z fizjologicznego punktu widzenia obrzęki powstają na skutek ucieczki płynów z komórek i naczyń do przestrzeni międzykomórkowych.
REKLAMA
Dzieje się tak na skutek takich mechanizmów jak:
Jakie są przyczyny obrzęków?
Najważniejszymi przyczynami powstawania obrzęków są zachodzące w organizmie procesy chorobotwórcze i nieprawidłowo prowadzony styl życia. Obrzęki na tle chorobotwórczym są dzielone na:
Obrzęki a nieprawidłowy styl życia
Obrzęki wynikające z nieprawidłowego stylu życia mogą pojawić się w każdym okresie naszego życia i mogą w konsekwencji prowadzić do powstania chorób przewlekłych. Do najczęściej popełnianych grzechów sprzyjających puchnięciom możemy zaliczyć:
Jak zapobiegać tworzeniu się obrzęków?
Chcąc przeciwdziałać powstawaniu obrzęków należy zadbać o prawidłową prace układu krwionośnego i limfatycznego. Niezwykle ważne jest utrzymanie dobrej kondycji ściany naczyń. Należy przeciwdziałać przede wszystkim zwiększeniu ich przepuszczalności, poszerzeniu, zaleganiu krwi a przez to utrudnionemu odpływowi.
Warto zatem pamiętać o częstej zmianie pozycji ciała, szczególnie gdy pracujemy w pozycji siedzącej lub stojącej. Należy robić częste i krótkie przerwy, żeby móc się przejść, napiąć naprzemienne grupy mięśni, czy wykonać obroty stopami.
Panie powinny wystrzegać się noszenia przez kilka godzin butów na bardzo wysokim obcasie, które utrudniają prace mięśni biorących udział w tłoczeniu krwi w naczyniach.
W trakcie kąpieli warto obmywać swoje ciało naprzemiennie zimną i ciepłą wodą.
W diecie należy szczególną uwagę zwrócić na pokarmy bogate we flawonoidy, które wzmacniają ściany naczyń i poprawiają ich elastyczność. Bogatym źródłem tych związków są wiśnie, jagody, maliny, cytrusy czy gryka. Pokarmy bogate w witaminę E (zielone warzywa) poprawiają krążenie krwi i limfy w organizmie. Należy ograniczyć podaż soli w diecie poprzez niedosalanie potraw. Sól przyczynia się do zatrzymywania wody w organizmie prowadząc do zwiększenia objętości krwi krążącej i wzrostu ciśnienia hydrostatycznego. Zamiast soli warto dodawać do posiłków więcej ziół i przypraw.
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych. www.strelau.pl
- utrudniony przepływ krwi przez naczynie krwionośne
- zwiększona przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych
- wzrost ciśnienia hydrostatycznego w naczyniach (ciśnienie hydrostatyczne jest ciśnieniem wywieranym przez krew w naczyniu poprzez jej ciężkość)
- niedostateczna ilość albumin utrzymujących osocze w naczyniach
Jakie są przyczyny obrzęków?
Najważniejszymi przyczynami powstawania obrzęków są zachodzące w organizmie procesy chorobotwórcze i nieprawidłowo prowadzony styl życia. Obrzęki na tle chorobotwórczym są dzielone na:
- obrzęki pochodzenia sercowego, które powstają najczęściej na skutek niewydolności serca. Krew nie jest wówczas dostarczana do tkanek i narządów zgodnie z ich zapotrzebowaniem. Utrudniony jest także odpływ krwi i jej powrót do serca. Konsekwencją tego jest zaleganie krwi w układzie żył, co może być źródłem obrzęków;
- obrzęki z niedożywienia, które związane są z niedoborem białek i witamin;
- obrzęki powstałe na skutek niewydolności naczyń żylnych, co skutkuje powstaniem żylaków kończyn dolnych. W wyniku zalegania krwi w naczyniu dochodzi do wzrostu ciśnienia hydrostatycznego, poszerzenia naczyń i wzrostu ich przepuszczalności. Dodatkowo wokół żylaków mogą powstawać lokalne stany zapalne i obrzęki;
- obrzęki pochodzenia wątrobowego powstałe na skutek marskości wątroby;
- obrzęki pochodzenia nerkowego, powstają w konsekwencji uszkodzenia kłębuszków nerkowych lub cewek nerkowych. Nadmierna utrata białek z moczem doprowadza do przemieszczania się płynu poza obręb naczynia krwionośnego;
- obrzęki związane z zaburzeniami hormonalnymi;
- obrzęki związane z utrudnionym odpływem chłonki z naczyń limfatycznych. W wyniku dysfunkcji układu chłonnego dochodzi do gromadzenia się bogatobiałkowego płynu śródmiąższowego w skórze i tkance podskórnej;
- obrzęki w ciąży powstają najczęściej na skutek zaburzeń hormonalnych, zwiększonej objętości krwi krążącej w naczyniach, czy ucisku rozwijającego się płodu na naczynia.
Obrzęki a nieprawidłowy styl życia
Obrzęki wynikające z nieprawidłowego stylu życia mogą pojawić się w każdym okresie naszego życia i mogą w konsekwencji prowadzić do powstania chorób przewlekłych. Do najczęściej popełnianych grzechów sprzyjających puchnięciom możemy zaliczyć:
- długotrwałe przebywanie w pozycji stojącej lub siedzącej;
- zbyt ciasne obuwie czy ubranie;
- stosowanie środków antykoncepcyjnych;
- gorące kąpiele, korzystanie z sauny, solarium, długie opalanie się na słońcu;
- nieprawidłowa dieta;
- spożywanie alkoholu.
Chcąc przeciwdziałać powstawaniu obrzęków należy zadbać o prawidłową prace układu krwionośnego i limfatycznego. Niezwykle ważne jest utrzymanie dobrej kondycji ściany naczyń. Należy przeciwdziałać przede wszystkim zwiększeniu ich przepuszczalności, poszerzeniu, zaleganiu krwi a przez to utrudnionemu odpływowi.
Warto zatem pamiętać o częstej zmianie pozycji ciała, szczególnie gdy pracujemy w pozycji siedzącej lub stojącej. Należy robić częste i krótkie przerwy, żeby móc się przejść, napiąć naprzemienne grupy mięśni, czy wykonać obroty stopami.
Panie powinny wystrzegać się noszenia przez kilka godzin butów na bardzo wysokim obcasie, które utrudniają prace mięśni biorących udział w tłoczeniu krwi w naczyniach.
W trakcie kąpieli warto obmywać swoje ciało naprzemiennie zimną i ciepłą wodą.
W diecie należy szczególną uwagę zwrócić na pokarmy bogate we flawonoidy, które wzmacniają ściany naczyń i poprawiają ich elastyczność. Bogatym źródłem tych związków są wiśnie, jagody, maliny, cytrusy czy gryka. Pokarmy bogate w witaminę E (zielone warzywa) poprawiają krążenie krwi i limfy w organizmie. Należy ograniczyć podaż soli w diecie poprzez niedosalanie potraw. Sól przyczynia się do zatrzymywania wody w organizmie prowadząc do zwiększenia objętości krwi krążącej i wzrostu ciśnienia hydrostatycznego. Zamiast soli warto dodawać do posiłków więcej ziół i przypraw.
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych. www.strelau.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE