Rak to nie wyrok. Czyli dietoterapia antynowotworowa

fot. nadesłane
Cichy zabójca. Budzi grozę i przerażenie. Nieustannie nęka współczesną cywilizację. Nowotwór. Choć w ubiegłych stuleciach nowotwory również dawały się we znaki, dziś zasięgiem docierają wszędzie.
Koronawirus
pomorskie
536
zobacz mapę / szczegóły
REKLAMA
Intensywność oddziaływania chorób o podłożu rakotwórczym sieje coraz większe spustoszenie w naszej populacji. Po kilkudziesięciu latach badań wciąż pozostaje nie do końca rozwiązaną tajemnicą. Każdego roku na chorobę nowotworową zapada ok 10 mln ludzi, natomiast umiera aż 7 mln! Sytuacja nie wygląda najlepiej i stale się pogarsza.

Rak nie jest chorobą naturalną, którą nauczyliśmy się rozpoznawać dzięki zdobyczom techniki. To schorzenie, które sprowadziła na nas właśnie nowoczesna cywilizacja! Jednak w codziennym życiu jest zbyt wiele spraw, którym musimy poświęcić większość uwagi: skończyć studia, wychować dzieci czy spłacić kredyt. Nie zwracamy więc uwagi na to jak wygląda w rzeczywistości nasze życie i czy możemy coś w nim zmienić, by ustrzec się przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi dzisiejszego świata, w tym i przed nowotworami.

Czym z medycznego punktu widzenia są nowotwory?

Najogólniej, to nowo powstałe tkanki w ukształtowanym już organizmie, które uwolniły się spod kontroli mechanizmów nim sterujących. Zaburzenia podziału komórek naszego organizmu spowodowane zaburzeniami genetycznymi doprowadzają do ich niekontrolowanego namnażania się oraz do powstania obrzęku i guza. Nie powstrzymają ich żadne ograniczenia. Co gorsze zaczynają zatruwać otoczenie wydzielanymi substancjami. Substancje te stymulują powstanie stanu zapalnego w sąsiednich komórkach i tkankach. By rozwinięte komórki nowotworowe mogły się rozwijać potrzebują naczyń krwionośnych dostarczających substancji odżywczych i tlenu oraz odprowadzających zbędne produkty przemiany materii. Organizm zaczyna walczyć z komórkami nowotworowymi za pomocą białych komórek krwi i układu limfatycznego.

Okazuje się, iż przewlekły stan zapalny stymuluje rozwój raka. Zapalenie przyczynia się do zapoczątkowania procesu nowotworowego indukując wydzielanie komórek i czynników pozapalnych. Dochodzi do rozpoczęcia kaskadowego mechanizmu reakcji stanu zapalnego. Nowotwór nie może rozwinąć się w prawidłowo funkcjonującym organizmie. Jego siły obronne rozpoznają i niszczą wszelkie złośliwe komórki lub nie pozwalają na ich rozwój. Układ immunologiczny gra więc główna rolę w tym procesie. Rozpoznaje złośliwe komórki jako intruzów i niszczy je, podobnie jak robi to z wirusami i bakteriami.

Dietoterapia antynowotworow

Obecnie wiemy, że dieta dostosowana do  pacjenta, wzmacniająca układ odpornościowy organizmu, zmniejsza ryzyko zachorowania na większość chorób nowotworowych. Co więcej, w przypadku zachorowania jest skutecznym sposobem zapobiegania przerzutom i nawrotom choroby.

Badania naukowe dowodzą, że to, co jemy, ma wpływ na nowotwory na wielu etapach: od ich powstania, poprzez wzrost i ewentualny rozsiew. Zawarte w pokarmach przeciwutleniacze, w tym witaminy, mogą blokować dostęp czynników rakotwórczych, a nawet brać udział w naprawie uszkodzonych komórek. Jeśli nawet komórki tworzą już drobne, nadal jeszcze łagodne skupiska, które nogą ulec zezłośliwieniu, to składniki diety i dodatki żywieniowe mają potencjalne działanie hamujące taki proces.

Wędrujące komórki nowotworowe muszą mieć sprzyjające warunki, by osiadać w różnych miejscach i mnożyć się. Czynniki pokarmowe mogą brać udział w tworzeniu takich warunków – przyjaznych dla nowotworu lub wrogich mu. Właściwe dożywianie ma zatem niepodważalny wpływ na długość i jakość naszego życia.

Wiele osób zastanawia się w jakim stopniu można wpłynąć na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka ? 

Jeśli chcemy znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, decydujące znaczenie odgrywa zdrowy styl życia oraz odpowiednie odżywianie. Prawie 1/3 zachorowań na raka ma bezpośredni związek ze sposobem odżywiania, podczas gdy czynniki genetyczne stanowią jedynie 15%.

Terapia żywieniowa to jak gdyby rodzaj chemioterapii zawierającej cały pakiet substancji przeciwrakowych obecnych w pokarmach zdolnych do walki z rozwijającymi się spontanicznie komórkami rakowymi. Regularne spożywanie owoców i warzyw to świetna terapia prewencyjna zapobiegająca rozwojowi guzów i nie powodująca szkodliwego oddziaływania na zdrowe komórki. A co najważniejsze terapia ta możliwa jest do zastosowania przez każdego.

Spożywając codziennie odpowiednie posiłki możemy chronić organizm przed atakiem nowotworu na różne sposoby:
  • neutralizując substancje kancerogenne,
  • wspierając nasz układ odpornościowy,
  • blokując powstawanie nowych naczyń krwionośnych potrzebnych do rozwoju raka,
  • zapobiegając powstawaniu ognisk zapalnych wspomagających rozwój raka,
  • blokując mechanizmy pozwalające nowotworowi atakować sąsiednie tkanki,
  • wzmacniając działanie czynników sprzyjających obumieraniu komórek rakowych.

Jakie produkty wywierają największy wpływ w walce z nowotworem?

Poniższa wykaz przedstawia przykłady produktów i ich składniki antyrakowe (produkt  - substancja antyrakowa)

1.    Pomidor – Likopen
2.    Brokuły – Sulforafan
3.    Kurkuma – Kurkumina
4.    Truskawki/maliny - Kwas elagowy
5.    Kapusta -  Indolo-3-karbinol
6.    Srtąki soi – Genisteina
7.    Czosnek - Siarczek diallilu
8.    Owoce cytrusowe – Limoneny
9.    Ziemniaki – Likopen
10.  Winogrona – Resweratrol
11.  Borówki i jagody - Delfinidyna
12.  Awokado - Alfa-karoten
13.  Jabłko – Kwercetyna
14.  Por - Kwas hydroksycynamonowy
15.  Pietruszka/seler – Apigenina
16.  Szpinak – Luteina
17.  Zielona herbata - 3-galusan epigalokatechiny
18.  Bakłażan – Nazuina

Źródło: „Antyrak”, „Stop dla raka”, „Dieta w walce z rakiem”

Detoksem w kancerogeny

Wielu badaczy i naukowców z dziedziny biologii i medycyny odkryło, iż wiele substancji toksycznych występujących w środowisku odgrywa pewną rolę w powstawaniu komórek rakowych w organizmie, a następnie w ich przekształcaniu się w zmiany o charakterze złośliwym. Proces ten określa się mianem karcenogenezy. Proces ten nie tylko zapoczątkowuje rozwój choroby, ale również trwa równolegle z nią. Tak więc bardzo ważne jest, by chronić się przed toksynami nie tylko gdy jesteś my chorzy, ale również gdy jeszcze choroba nas nie dotknęła.

Detoksykacja organizmu staje się więc w dzisiejszych czasach skuteczną metodą prewencji chorób nowotworowych. Przy oczyszczaniu organizmu szczególną uwagę należy zwrócić na zalegające, gnijące i fermentujące zanieczyszczenia i toksyny w układzie pokarmowym, zwłaszcza w jelicie grubym, które bezpośrednio związane są z rozwojem nowotworów układu pokarmowego. Toksyny dostające się tą drogą do organizmu rozprowadzane są dalej poprzez układ krwionośny, więc tak bardzo ważne jest, by oczyścić go z krążących toksyn i kancerogenów. Zanieczyszczenia są filtrowane i gromadzone również przez naczynia limfatyczne, stanowiące swojego rodzaju magazyn dla zanieczyszczeń dostających się do naszego organizmu.

Co robić, by ustrzec się przed rakiem?
  • Stosuj indywidualnie zbilansowaną dietę.
  • Spożywaj żywność obfitującą w substancje antyrakowe.
  • Utrzymuj regularną aktywność fizyczną.
  • Regularnie oczyszczaj i rewitalizuj organizm.

Jakie są wasze doświadczenia z nowotworami i dietą? Czy stosujecie prewencyjnie jakieś produkty Jak dbacie o swój organizm?

Już za tydzień zapraszam na kolejny artykuł, którego głównym tematem będzie:  Czy przyczyną nadwagi jest niedożywienie?

Aneta Strelau - od 15 lat dietetyczka kliniczna. Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezeska Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy:
www.strelau.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE
Koronawirus
pomorskie
536
zobacz mapę / szczegóły
Zamów Tort na Dzień Matki reklama
REKLAMA

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Chojnicach